Lyofilizovaná polévka jako od maminky

Lyofilizovaná polévka? Proč ne! Zní vám to jako nonsense? Naopak! Lyofilizovaná polévka je superpotravina na cesty

Chystáte se na track, na čundr, nebo prostě jen na výlet, kde počítáte každý gram svého batohu? Lyofilizovaná čočkovka nebo hrachovka nezaberou ve vašem báglu moc místa, váží nula, nula nic, ale je plnohodnotným jídlem na cestách. Stačí zalít vroucí vodou. Víc vody a máte polévky, míň vody a máte kaši.

Jak lyofilizujeme čočkovou a hrachovou polévku

Největším nepřítelem lyofilizace je tuk, který nezmrzne, tudíž nemůže sublimovat a lyofilizace není možná. Také po čase tuk žlukne a vše jde do kopru. Proto jsme zkoušeli, vymýšleli a nakonec jsme na to přišli a dovedli naše lyofilizované polévky k dokonalosti. A teď vám nabízíme vymazlenou hrachovku a čočkovku.

Bez éček

Luštěniny musíme namočit stejně jako když si luštěninovou polévku připravujete doma. Pak vaříme a redukujeme, potřebujeme se zbavit co nejvíce vody. Nakonec čočku nebo hrách lehce rozmixujeme, abychom ji zahustili. Ale nemusíte se bát, nejde o kaši, kusy hrachu i čočky zůstávají.

Cibuli nemůžeme smažit na tuku, protože by nedošlo k lyofilizaci, proto ji nasucho osmažíme v konvektomatu. Cibulku pečeme na 200 ℃ do zlatova, aby vynikla její chuť.

Oříškem byla uzenina, která vždycky obsahuje tuky. Vyřešili jsme to veganským buřtem od Supervego. Ač jsme masožrouti, tak tyhle veganské buřty chutnají opravdu skvěle.  

Nakonec všechno smícháme, přidáme sůl, pepř, česnek, majoránku, prostě klasika. Nepřidáváme žádná éčka, ani glutamáty. Je to trochu alchymie, musíme vytunit koření, protože polévka se zalévá vodou, která chutě zmírní. Nicméně výsledkem je čočková a hrachová, jako od maminky. 😎 

Polévky sušené mrazem

A když je všechno hotové, tak redukovanou polévku naneseme na pláty, které míří do lyofilizátoru. U nás v Zach´s Pesto and Chilli máme dva pětipolicové AMARU, ale tyhle polévky jsme zkoušeli lyofilizovat v novém modelu se sedmi policemi. Naše AMARU mají standardně pětipolicový systém, ale toto jsme sušili ve vypůjčeném sedmipolicovém systému, který jsme dostali na zkoušku, jde o novinku od Lyotrade, výrobce lyofilizátorů.

Lyofilizace polévky trvala okolo 70 hodin, díky sedmipolicovému systému jsme mohli lyofilizovat najednou 18,5 kg redukované polévky. A voila je tu. Sušenou polévku stačí zalít trojnásobkem vroucí vody. Když přidáte méně vody máte hrachovou nebo čočkovou kaši.

Kde si všude dát lyofilizovanou polévku?

Je nám jasné, že tuhle polévku nebudete kupovat na nedělní oběd pro celou rodinu, to se fakt nevyplatí. Nicméně na Kulaťáku máme jednoho zákazníka, který si pro ní chodí prostě proto, že mu chutná. Je to Ind a my jsme za to samozřejmě rádi.🙂

Pytlík lyofilizované čočkovky nebo hrachovky oceníte především na cestách. Za prvé je to porce tak akorát pro jednoho, a za druhé příprava je vážně easy.

Takže – chystáte se na track, výlet, lézt do hor, lyžovat, řídíte kamion, sedíte u vody na rybách a potřebujete se najíst? Stačí jen zalít vroucí vodou a máte skvělou a plnohodnotnou polévku nebo pokrm.