Objevte novou chuťovou dimenzi s lyofilizovanými Olomouckými tvarůžky

Loni na podzim jsme dovezli na Dobříš 20 kg Olomouckých tvarůžků a pustili jsme se do dalšího experimentu, který opět posouvá hranice běžné gastronomie. Hodili jsme tvarůžky do lyofilizátoru, abychom zjistili, co s touto tradiční českou, tedy vlastně moravskou lahůdkou, udělá lyofilizace.

Mrazem sušené, lyofilizované Olomoucké tvarůžky

Pojďte se mrknout na naše kulinářské dobrodružství, kde se tradice setkává s moderními technologiemi a otevírá dveře k nevídaným a novým chuťovým zážitkům.

Pohled do historie Olomouckých tvarůžků 

Tvargle, syrečky, Olmützer Quargel, Olomoucké tvarůžky – jsou moravským pokladem s bohatou historií sahající do 15. století. 

Tvarůžky mají ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem. 

Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem, který se vyrábí z odstředěného mléka a vyznačují se nízkým obsahem tuku. Díky nízkému obsahu tuku jsou tvarůžky ideální pro lyofilizaci, která zachová jejich jedinečnou chuť a zmírní jejich aroma. Překvapilo nás, že při tak velkém množství nebylo potřeba extra větrat. Trochu jsme se obávali, jaký bude odér, když si vzpomeneme třeba na smažení tvarůžků, kdy je to vážně síla. Při lyofilizaci ale tvarůžky nejsou tolik aromatické, nicméně jejich chuť se krásně rozvine při konzumaci.

Specifický zápach tvarůžků je důsledkem působení ušlechtilých plísní a bakterií, které hrají klíčovou roli v procesu zrání. Sýry s výrazným aroma, jako jsou romadur, limburský sýr či tradiční Olomoucké syrečky, vděčí za svůj charakteristický odér právě těmto mikroorganismům. Jednou z bakterií, Brevibacterium linens, je zodpovědná za tvorbu specifického mazlavého povlaku, který napomáhá sýru ve zrání a dodává mu nezaměnitelný charakter.

Olomoucké tvarůžky jsou tradiční produkt, který od roku 2010 nese chráněné zeměpisné označení od EU, byl původně vyráběn ženami známými jako pleskačky. 

Olomoucké tvarůžky v novém kabátě

Zkoušeli jsme lyofilizovat už různé sýry. Je překvapivé, že mléčné tuky nejsou při lyofilizaci problém, jako například tuky při lyofilizaci masa. Kromě tvarůžků jsme zkoušeli třeba maasdam, eidam, kozí sýr nebo nivu, a všechny jsou skvěle křupavé a zachovávají si svou chuť. Problém jsme měli jen při lyofilizaci velmi tvrdých sýrů jako je parmezán, nebo pecorino. Zatím jsme tomu nepřišli na kloub, možná to bude malým množstvím vody. No budeme to zkoušet!

U tvarůžků jsme na to šli touto cestou – prvně jsme vyzkoušeli lyofilizované – mrazem sušené olomoucké tvarůžky – Natural. Ač by se zdálo, že budou abnormálně aromatické, opak je pravdou. Po lyofilizaci jsou tvrdší asi jako bonbony, ale během chvilky se v puse rozmělní a následuje bombastická typická chuť tvarůžků. Jsou prudce návykové!

Lyofilizované chilli cayenne

Další experimenty nás zavedly k vytvoření něčeho opravdu unikátního – lyofilizovaných Olomouckých tvarůžků Chilli Cayenne, které jsme obohatili o pikantní twist. Použili jsme zeleninovou marinádu s chilli papričkou Cayenne, známou pro svou pálivost v rozmezí 30 000 až 50 000 SHU, a naložili do ní kousky tradičních Olomouckých tvarůžků. Následná lyofilizace transformovala tyto kousky na křupavou lehce pikantní lahůdku, které se rychle stanou vaší novou vášní.

Svatá trojice Olomouckých tvarůžků

A do třetice všeho dobrého. Kromě naší novinky, tvarůžků Natur a Chilli Cayenne, přicházíme s ještě intenzivnějším zážitkem – extra pálivými Olomouckými tvarůžky Chilli Moruga. Tvargle jsme naložili do zeleninové marinády s chilli papričkou Trinidad Scorpion Moruga, červené papriky sladké, cibule a česneku. Moruga je samozřejmě z našeho vlastního zahradnictví. Tato kombinace nabízí opravdu velmi výbušnou chuť pro chilli maniaky – pálivost 4 z 5 papriček.

Vstupte s námi do světa, kde se tradice snoubí s inovací a přináší nezapomenutelné chuťové zážitky. Objednejte si naši pikantní trojici na e-shopu a objevte novou dimenzi Olomouckých tvarůžků. Ať už jste fanoušci tradičních chutí, nebo hledáte nové gastronomické výzvy, naše lyofilizované tvarůžky jsou připraveny vás ohromit.