Mrazem sušené ovoce, u nás lyofilizované

Když se řekne mrazem sušené, nebo lyofilizované, tak mnoha lidem se vybaví ovoce, které se objevuje na trhu už spoustu let. U nás v Zach’s pesto v divizi lyofilizované mrazem sušíme především námi pěstované chilli, houby a nově máme v nabídce Olomoucké tvarůžky. 

Každopádně ani lyofilizované ovoce nemůže v naší nabídce chybět. Na našem e-shopu najdete mrazem sušený mix s jahodami, malinami, broskvemi a fíky. Opravdovou peckou jsou potom Zach´s berries – Zachyho maliny s chilli Bhut Jolokia Peach, pro všechny milovníky pálivého. 

Na zakázku pak lyofilizujeme třeba pomeranče, mandarinky, citrony, fíky. Prostě co si, kdo vymyslí.

Rozdíl mezi lyofilizovaným a sušeným ovocem

Na rozdíl od běžného sušení teplem, které jste možná doma vyzkoušeli, lyofilizace nabízí výrazně lepší zachování kvality. Při sušení v sušičce často dochází k výrazné ztrátě barvy, tvaru, chuti a aroma ovoce, stejně jako k úbytku důležitých vitamínů, jako jsou vitamín A a C, které jsou citlivé na teplotu a při běžném sušení se rozkládají.

Přednosti lyofilizovaného ovoce 

Lyofilizace ovoce, známá také jako mrazem sušení, představuje revoluční techniku konzervace, která nejenže prodlužuje životnost ovoce, ale také uchovává jeho přirozený tvar, barvu a texturu. 

Lyofilizované ovoce navíc oproti sušenému neztrácí:

  • vitamíny,
  • vlákninu,
  • nutriční hodnoty,
  • minerály.

A protože si ovoce zachovává svou přirozenou chuť nemusíte jej doslazovat, takže ho můžou chroupat úplně všichni, i ti kdo drží dietu, nebo jsou v tréninku.

Co vše můžete s lyofilizovaným ovocem provádět?

Takže, lyofilizované ovoce? Ano, prosím! Nemusíte ho jen tak suše křupat, ačkoliv, počkejte, až to zkusíte, fakt vám to bude chutnat i jen tak. 

Tipy, kde všude můžete lyofilizované ovoce použít 

  • No, třeba si ho nasypat do ovesné kaše nebo müsli k snídani. 
  • Hodit do smoothie s mlékem nebo ke zmrzlině.
  • Posypat na nějaký luxusní moučník, co právě pečete, nebo na čokoládu.
  • Namlít na prach a použít do krémů, polev nebo korpusů dortů – přirozeně je obarvíte a dochutíte.
  • Skvělé jsou domácí limonády, kdy lyofilizované ovoce krásně ochutí vodu, nebo čaje.
  • A když už jsme u pitného režimu, zkuste hodit jahody nebo maliny do šampaňského, prosecca nebo jiného alkoholu.

A z vlastní zkušenosti víme, že děti milují lyofilizované ovoce chroupat jen tak. Takže pokud vám nejí ovoce, které jim dáváte do školy, zkuste přidat to lyofilizované. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.

Jak skladovat lyofilizované ovoce?

Aby lyofilizované ovoce zůstalo křupavé a plné chuti? Lyovoce, stejně jako ostatní lyofilizované potraviny, musíme skladovat v suchu, a hlavně bez přístupu vzduchu. Ve vzduchu je totiž vlhkost, kterou lyofilizované potraviny nasáknou a vlhnou a ztratí svou křupavost. Také bychom cokoliv lyofilizovaného  neměli skladovat na přímém slunečním světle. 

Takže ho nejlépe uchovejte v uzavíratelné dóze, která nepustí vzduch. Pokud byste ovoce nechali jen tak někde volně, brzy by ztratilo svou křupavost, změklo a mohlo by se i zkazit. Pokud ho ale uložíte správně, můžete si na tomto perfektním snacku pochutnávat roky a roky. Ale garantujeme vám, že tak dlouho u vás doma nevydrží🤣. Dřív ho sníte.

Zachyho maliny

Kdo by neměl rád lyofilizované maliny, že? Ten dokonalý chuťový zážitek, jako kdybyste právě utrhli ovoce z keře. 

A protože si rádi hrajeme s chutěmi, připravili jsme pro vás něco speciálního – Zach´s berries. Tyto maliny jsme obohatili o kousek lyofilizovaného chilli Bhut Jolokia Peach, a ejhle, vznikly naše ohnivé maliny. Jsou skvělým twistem k masu, sýrům, nebo si je můžete užít úplně samotné. A když někomu takovou pikantní lahůdku podstrčíte a „zapomenete” zmínit chilli, zaručujeme vám pořádnou zábavu.